2014. január 4., szombat

Zsírégető edzésmódszerek

Gyakori kérdéseket kapok tőletek mi szerint: mit csináljunk, mikor, mennyi ideig és milyen gyakran.Mindegyik kérdésre többféle jó válasz is van. Minden módszernek vannak előnyei és hátrányai is.A Lehetőségek és célok is eltérőek. Alapjába véve a semminél minden jobb.Bemutatom az alapvető edzés tipusokat,előnyökkel-hátrányokkal innen a te dolgod lesz választani,egyet vagy akár kombinálni őket.

Mit csináljunk?

Rövid ideg tartó,magas intezitású Intervall kardió:

A zsírégető edzésmódszerek között egyre divatosabb a magas-intenzitású intervallum kardió (HIIT). Ennek a lényege az, hogy rövid időtartamú magas-intenzitású erőfeszítést váltogat rövid időtartamú alacsony intenzitású, pihentető periódussal. Az intervallumok általában 30-120 másodperc közé esnek, és az egész edzés 15-25 perces. A kutatások azt mutatják, hogy a HIIT nagyobb edzés utáni energia felhasználást okoz, mint a közepes, egyenletes intenzitású kardió, vagyis hosszabb ideig marad magasabb a kalória égetés üteme. Rizikói:Kezdőknek és és a nagymértékben túl súlyosaknak fontos a pulzus folyamatos mérése.
(pl: Insanity)
      Súlyzós edzés:
Nagyon hatásos zsírégető edzés a súlyzózás vagyis amikor a hagyományos erő- és testépítő edzésnél valamivel hosszabb munkát végzünk némileg kisebb súlyokkal. Ez nem hagyományos kardió edzés,és főleg nem egyenletes, lassú kardióról), hanem ennél intenzívebb munkáról. Ez kiemelkedő kalóriamennyiséget éget el,beindítja a zsírégetést, az intervallum kardióhoz hasonlóan.

Közepesen hosszú,közepes intenzitású kardió edzés:
Amikor kardiót közepes időtartamban (30-45 perc) végzünk a cél pulzus zóna felső határán (közepes intenzitás), akkor a testzsír nagyon hatásosan égethető el az edzés alatt. Szintén van valamennyi kalóriaégetés-emelkedés az edzés utáni periódusban, bár nem akkora, mint az Intervallumos kardió esetében.

Hosszú alacsony intenzitású kardió:
A hosszú idejű (legalább 60 perces) kardió előnye, hogy több kalória ég el zsírból és a teljes elégetett kalóriamennyiség is viszonylag magas. Azonban az intenzitás és az időtartam fordított arányban áll egymással, így minél hosszabb az edzés, annál alacsonyabb lehet csak az intenzitás. Az ilyen kardió bár több zsírt éget el, mint szénhidrátot, az időegységre jutó kalóriaégetés alacsonyabb és nincs ennek a módszernek edzés utáni anyagcserepörgető hatása sem.Ez azoknak ajánlott (Pl séta formályában) akik túlsúlyosak,öregek,vagy izületi gondjaik vannak.



Milyen gyakran?


Nyilván, több edzés,több kalória.Viszont minnél gyakrabban csinálod ugyanazt az edzést, annál inkább csökken a hatása,mivel a tested hozzászokik,igy ugyanaz az edzés kevesebb kalóriát éget el mint korábban.Ezért célszerű váltogatni az edzéstervünket is 2-3-4 hetente.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése